Asigurarea de călătorie este un contract încheiat între tine și o companie specializată de asigurări, care te protejează în cazul unor evenimente neprevăzute. În schimbul unei prime de asigurare, compania cu care ai încheiat asigurarea de călătorie se angajează să îți achite cheltuielile medicale și/sau repatrierea. Accesează categoriile de mai jos și află tot ce trebuie să știi despre asigurările de călătorie.
Dacă ești cetățean român și călătorești, pe perioade scurt de timp, în Elveția și țările din Uniunea Europeană, poți beneficia, în cazul unor evenimente neprevăzute, de asistență medicală, prin intermediul Cardului European de Asigurări Sociale de Sănătate (CEASS), care permite accesul la tratamente medicale de urgență. Asigurarea de călătorie în străinătate completează CEASS.
Astfel, beneficiezi de acoperire completă, care garantează și accesul la serviciile clinicilor și spitalelor private din Elveția și țările Uniunii Europene (și nu numai). Cum o astfel de poliță medicală include în asigurare și riscuri care nu sunt acoperite de CEASS, o asigurare medicală de călătorie în străinătate trebuie să fie pe lista priorităților tale, atunci când te pregătești de plecare.
O asigurare medicală de călătorie în străinătate oferă multiple avantaje, care o transformă într-o poliță indispensabilă. Mai jos, câteva din avantajele unei astfel de polițe:
-nu mai ești nevoit să plătești costul serviciilor medicale de care beneficiezi, iar asta întrucât decontarea cheltuielilor se face direct, între compania de asigurări care a încheiat asigurarea medicală de călătorie și corespondentul acesteia din străinătate;
-asigurarea de călătorie include și riscuri care nu pot fi acoperite prin Cardul European de Asigurări Sociale de Sănătate, cum ar fi: cheltuieli medicale (cheltuieli de spitalizare atât în regim public, cât și în regim privat); cheltuieli de repatriere medicală (cu sau fără însoțitor, cu ambulanța terestră sau aeriană, în funcție de situația medicală); cheltuieli cu repatrierea în caz de deces;
-decontarea cheltuielor aferente medicamentelor (recomandate de un medic), ca urmare a unui eveniment medical;
-valabilitate în majoritatea țărilor lumii, nu doar în Elveția și statele membre ale Uniunii Europene;
-compania de asigurări se obligă, prin contractul încheiat, să te asiste în străinătate, în calitatea ta de asigurat, 24 de ore din 24, fiind în permanentă legătură cu tine, în momentele de dificultate.
Dacă încă nu ești convins de importanța unei asigurări medicale de călătorie în străinătate, gândește-te la riscurile pe care o astfel de poliță le acoperă. Printre cele mai importante:
-cheltuielile aferente repatrierii medicale;
-cheltuielile aferente repatrierii în caz de deces;
-transportul de urgență (asigurat de un echipaj de specialitate) la cea mai apropiată unitate medicală;
-tratamentul ambulatoriu;
-procedurile de diagnosticare, materialele sanitare și medicamentele prescrise de medic;
-tratamentul efectuat în condiții de spitalizare specializate;
-intervențiile chirurgicale de urgență;
-transferul la o clinică de specialitate, dacă este recomandat de medic;
-în anumite situații, asigurătorul poate achita cheltuielile de repatriere și/sau înmormântare;
-cheltuielile telefonice strict necesare prilejuite de anunțarea evenimentului asigurat;
-unele polițe acordă despăgubiri și în cazul producerii unor evenimente precum: întârzierea zborului, întârzierea bagajelor, pierderea bagajelor, pierderea documentelor, pierderea sau furtul telefonului mobil și chiar răspundere civilă față de terți.
În plus, în schimbul unei sume adiționale, o poliță medicală de călătorie în străinătate poate acoperi și riscuri aferente sporturilor de agrement, cum ar fi: ski, ski nautic, snowboard, patinaj, surfing, echitație, carting, ciclism montan, rafting, alpinism, etc.
Dacă, pe durata călătoriei în străinătate, ai o problemă de sănătate, urmează una din cele două recomandări de mai jos.
Varianta 1:
-sună cât mai repede la societatea de asistență recomandată de asigurător (și trecută pe polița ta), oferind informații cu privire la asigurarea ta și la evenimentul produs;
-asigură-te că societatea de asistență are un birou chiar în țara în care te afli, pentru a facilita accesul la serviciile medicale de care ai nevoie, fără să fie nevoie să plătești nimic;
-urmează întocmai instrucțiunile societății de asistență;
-prezintă personalului medical polița de asigurare și urmează tratamentul recomandat.
Varianta 2:
-contactează cât mai repede serviciile de urgență specifice țării în care te afli și urmează indicațiile acestora sau deplasează-te la cea mai apropiată unitate medicală de urgență;
-păstrează toate facturile, chitanțele și fișele de tratament care îți sunt puse la dispoziție de către unitatea medicală respectivă;
-contactează societatea de asistență cât mai curând posibil, dar nu la mai mult de 48 de ore de la producerea evenimentului (exceptând cazurile de forță majoră).
Dacă vrei o asigurare complexă pentru călătorii în străinătate, polița Travel-Storno poate fi alegerea cea mai potrivită. Iar asta, întrucât o astfel de asigurare acoperă multiple riscuri, din momentul planificării călătoriei și până la momentul întoarcerii în țară. Fie că este vorba de anularea plecării (din varii motive), întoarcerea din călătorie înainte de data programată (cauzată de diverse motive), pierderea bagajelor, falimentul companiei aeriene sau orice alte riscuri care îți pot afecta călătoria.
O astfel de asigurare de călătorie, valabilă pentru orice destinație, acoperă gratuit și riscuri care pot fi provocate de diverse activități sportive recreaționale (înot, drumeții, jogging, ciclicm turistic). Contra cost, o poliță Travel-Storno poate fi extinsă, astfel încât să acopere și evenimente neplăcute care pot surveni în timpul practicării unor sporturi cu grad mediu de risc (fotbal, echitație, scufundări, schi, snorkelling, etc.). În plus, o poliță Travel-Storno îți oferă posibilitatea de a alege singur suma asigurată.
Pentru unele țări, asigurarea de călătorie este obligatorie, informează-te corect, înainte de plecare, despre ce presupune călătoria ta într-o anumită țară și care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinești. De asemenea, verifică și site-ul Ministerului Afacerilor Externe, acolo unde vei afla ce alerte de călătorie au fost emise și pentru ce țări sunt valabile acestea. Alertele sunt actualizate constant.
Alege întotdeauna o poliță de călătorie cu o sumă asigurată suficient de mare, pentru o acoperire cât mai bună. Totodată, în cazul în care călătorești frecvent, în interes personal sau de serviciu, o poliță multitravel ar putea fi mai potrivită. Informează-te corect și complet și, apoi, alege responsabil.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.