Asigurări de viaţă

Asigurarea de viață este un produs complex, care poate fi personalizat în funcție de nevoile tale. O astfel de poliță are grijă de tine și familia ta. Oferite de companii specializate, polițele de viață pot fie să asigure protecția (asigurările de viață clasice), fie să faciliteze economisirea (asigurările de viață cu acumulare de capital). În ambele cazuri, o asigurare de viață are grijă de tine și de cei dragi ție.

E simplu. Dacă optezi pentru o asigurare de viață clasică, atunci când îți pierzi viața sau, accidental, capacitatea de a munci, această poliță va oferi un sprijin familiei tale sau celor aflați în întreținere. Dacă alegi o asigurare de viață cu acumulare de capital, economisești organizat sume de bani care, la un moment dat, te vor ajuta fie să îți împlinești un vis, fie să depășești un moment dificil.

Principalul risc acoperit de o poliță de viață: decesul. Asigurările de viață pot include și despăgubi și alte riscuri: pierderea capacității de muncă (vei fi scutit de plata primelor de asigurare), invaliditatea permanentă (vei primi suma asigurată pentru acest risc), supraviețuirea (dacă, la sfârșitul contractului, ești în viață, tu/moștenitorii desemnați vei/vor primi suma asigurată – fie în sumă unică, fie în rate).

Cum asigurările de viață pot fi personalizate în funcție de dorințele și nevoile tale, poți adăuga unei astfel de polițe de asigurare și riscuri suplimentare (invaliditate din accident, boli grave, etc.), numite “clauze adiționale”. Astfel, îți poți personaliza, cu ajutorul consultantului financiar, o asigurare de viață care să se adapteze atât dorințelor și nevoilor tale, cât și veniturilor.

Dacă vrei să afli mai multe detalii despre unele dintre cele mai întâlnite tipuri de asigurări de viață, accesează categoriile de mai jos.

Aceasta este cea mai simplă și, totodată, răspândită formă de poliță de viață. Concret, asigurarea de viață pe termen limitat acoperă doar riscul de deces, ceea ce înseamnă că societatea de asigurări va plăti suma asigurată doar dacă decesul asiguratului survine înainte de un termen predefinit prin contract.

O altă formă comună de poliță de viață. Asigurarea de viață pe termen nelimitat acoperă riscul de deces până la un termen care poate fi considerat, practic, nelimitat. Iar asta, prin prisma faptului că acest termen este fixat la o vârstă foarte înaintată a asiguratului (de exemplu, la 90 de ani).

Asigurarea mixtă de viață acoperă atât riscul de deces al asiguratului, pe durata de valabilitate a contractului, cât și riscul de supraviețuire a acestuia, după ajungerea poliței la maturitate (mai simplu, după momentul în care expiră contractul încheiat cu societatea de asigurări).

Această poliță de viață oferă o componentă de economisire destinată acoperirii cheltuielilor pentru perioada de studii a copiilor. Titularul și, totodată, asiguratul unei astfel de polițe de viață este părintele sau tutorele legal, în timp ce beneficiarul unei asigurări de tip student este copilul său.

Prin această formă de asigurare de viață (rentă / anuitate), compania de asigurări se obligă ca, în schimbul unei prime de asigurare plătite de asigurat (în sumă unică sau eșalonat), să îi asigure acestuia o indemnizație periodică. De aici, și denumirea de asigurare de tip rentă / anuitate.

Moderne și tot mai întâlnite, asigurările de viață unit-linked (UL) combină componenta de protecție (asigurarea de viață pe termen nelimitat) cu cea investițională. Prima plătită de tine, ca asigurat, este investită, după deducerea unei cote parte care să acopere componenta de protecție, într-unul sau mai multe fonduri de investiții puse la dispoziție de asigurător, în funcție de preferințele tale.

Alte informații cu privire la asigurările de viață te așteaptă la un click distanță: www.asigurariledeviata.ro.

Lasă un răspuns