Polița de Răspundere Civilă Auto (RCA) este o asigurare obligatorie prin lege, pe care orice șofer trebuie să o încheie pentru autoturismul său. Prin intermediul poliței RCA, cei care au suferit prejudicii în urma unui accident rutier produs din vina șoferului asigurat pot primi despăgubiri pentru daunele materiale și/sau pentru decesul/vătămările corporale suferite.
Concret, dacă ești vinovat de producerea unui accident rutier, polița ta RCA ar urma să acopere daunele produse păgubitului, oferindu-i acestuia compensații, indiferent de situația ta materială sau de locul unde s-a produs accidentul. Accesează categoriile de mai jos și află tot ce trebuie să știi despre asigurarea obligatorie RCA și modul în care funcționează aceasta.
RCA este o asigurare obligatorie prin lege. Dacă nu ai RCA, vei fi penalizat cu o amendă deloc neglijabilă, dimpotrivă, dar și cu reținerea certificatului și a plăcuțelor de înmatriculare. În plus, dacă vei fi găsit de producerea unui accident, vei fi obligat să plătești toate despăgubirile din buzunarul tău. Obiectivul asigurării RCA este ca păgubitul să beneficieze de compensații pentru daunele suferite, indiferent de locul accidentului sau de situația materială a celui care a produs pagubele respective.
Obligatorie, conform legislației în vigoare, polița RCA nu se adresează titularului, ci terțelor persoane păgubite de acesta. Asigurarea de Răspundere Civilă Auto este valabilă doar pe teritoriul României, în afara granițelor fiind valabilă polița Carte Verde, despre care poți afla mai multe cu un singur click: www.asigurareamasinilor.ro. Riscurile acoperite de polița RCA:
-vătămările corporale sau decesul celui pe care l-ai accidentat;
-orice tip de pagube materiale pe care le-ai provocat (de exemplu, ai avariat un vehicul, un imobil, un stâlp, etc.);
-pagubele rezultate din lipsa de folosință a vehiculului avariat;
-(doar în cazul unui proces) cheltuielile de judecată plătite de către cel nevinovat de producerea pagubelor.
Limitele de despăgubire pe eveniment sunt de 1,22 milioane de euro (pagube materiale) și, respectiv, 6,07 milioane de euro (vătămări corporale și deces).
Dacă știi care sunt riscurile pe care le acoperă asigurarea RCA, la fel de important este să știi și care sunt drepturile pe care o poliță RCA ți le oferă.
-dreptul de a încasa despăgubirea cuvenită, în cazul în care ai fost victima unui accident rutier;
-dreptul de a fi informat referitor la prețul și condițiile poliței de asigurare.
Pe scurt, evoluția prețului în funcție de istoricul rutier al șoferului. Concret, sistemul bonus-malus îi recompensează pe proprietarii ai căror mașini nu au fost implicate în accidente, oferindu-le reduceri la prima RCA (bonus). Pe de altă parte, șoferii care, pe parcursul anului anterior, au produs unul sau mai multe accidente rutiere vor fi “sancționați” cu o creștere a primei RCA (malus).
Cu alte cuvinte, prețul asigurării crește sau scade în funcție de istoricul rutier al șoferului. Dacă șoferul a fost vinovat de producerea unor accidente pe parcursul anului precedent, va plăti mai mult la încheierea poliței RCA. Dacă nu a fost vinovat de producerea unor accidente rutiere, va beneficia de o reducere la plata primei și, implicit, va achita un preț mai mic la încheierea asigurării RCA.
Alte informații cu privire la asigurarea RCA te așteaptă la un click distanță: www.asigurareamasinilor.ro.
Accidentele rutiere în care au fost implicate două vehicule și în urma cărora au rezultat doar pagube materiale pot fi soluționate, pe teritoriul României, conform legislației în vigoare, fără ca documentele de constatare să fie întocmite de Poliție. Cum? Prin completarea și semnarea de către ambii șoferi implicați în accident a formularului de constat amiabil (constatare amiabilă).
În acest formular, șoferii trebuie să consemneze circumstanțele producerii accidentului, datele personale de identificare a vehiculelor implicate, precum și datele din propriile polițe de asigurare RCA. Completat corect, formularul de constatare amiabilă trebuie depus la compania/companiile de asigurări cu care șoferii implicați în accident au încheiat polițele obligatorii de asigurare RCA.
Depunerea formularului de către oricare din cele două părți implicate reprezintă avizare de daună (anunțarea companiei de asigurări cu privire la daunele înregistrate) și obligă asigurătorul să efectueze constatarea pagubelor și, apoi, să stablilească vinovăția. În baza acestui formular, companiile de asigurare vor elibera documentele necesare intrării în reparație a vehiculelor implicate în accident.
Deși legislația nu specifică în mod expres, termenul recomandat în care trebuie transmis formularul de constatare amiabilă este de 24 de ore. Formularul de constat amiabil este tipărit și distribuit de companiile de asigurări autorizate să încheie polițe auto. Alte informații cu privire la constatul amiabil te așteaptă la un click distanță: www.constatulamiabil.ro.
Dacă au existat răniți:
-sună la 112;
-nu părăsi locul accidentului, până la venirea Poliției;
-Poliția va încheia procesul verbal, va stabili vinovăția și va elibera autorizația de reparație;
-șoferul vinovat îi va da celuilalt șofer o copie a poliței sale RCA.
Dacă din accident au rezultat doar pagube materiale, completează, împreună cu celălalt șofer, un singur formular de constatare amiabilă. Apoi:
-păstrează un exemplar din cele două foi autocopiante;
-dacă tu ești parte vătămată și ai pretenții de despăgubire, trebuie să depui formularul de constat amiabil la compania de asigurări a celuilalt șofer;
-dacă nu ai pretenții de despăgubire, trebuie să depui formularul de constatare amiabilă la compania ta de asigurări.
Mergeți împreună la secția de Poliție din zona în care a avut loc accidentul, acolo unde:
-Poliția va încheia procesul verbal, va stabili vinovăția și va elibera autorizația de reparație a mașinii;
-șoferul vinovat îi va da celuilalt șofer o copie a poliței sale RCA;
-șoferul păgubit va merge la un centru de constatare, asigurându-se că este în posesia următoarelor documente: procesul verbal întocmit de Poliție, copia după polița RCA a vinovatului, actele de identificare proprii și ale mașinii personale.
În momentul de față, diverse prevederi din legislația RCA sunt în curs de modificare, ceea ce înseamnă că informațiile prezente se regăsesc strict în legislația actuală. În momentul în care noua variantă a Legii RCA va fi aprobată, vom reveni cu modificările și/sau completările de rigoare.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.