Totul despre decontarea directă

Decontarea directă reprezintă o nouă clauză care poate fi achiziţionată împreună cu poliţa RCA. Aceasta presupune faptul că, după un accident rutier, proprietarul mașinii păgubite are opțiunea de a merge la propriul asigurător RCA pentru a-și recupera prejudiciu, urmând ca asigurătorul său să recupereze suma plătită de la asigurătorul şoferului vinovat.

Clauza a fost introdusă recent în legislaţia locală şi vine în sprijinul consumatorilor de asigurări RCA, fără a limita în vreun fel dreptul șoferului păgubit de a merge direct la asigurătorul vinovatului pentru a-și recupera prejudiciul.

Aşadar, decontarea directă este un serviciu pe care îl poţi achiziţiona împreună cu poliţa ta RCA şi care îţi permite să îţi repari maşina la asigurătorul tău, dacă eşti implicat într-un accident rutier unde vina nu a fost a ta şi doar dacă sunt întrunite cumulativ câteva condiţii.

Decontarea directă îţi oferă un avantaj foarte important: lucrezi direct cu asigurătorul tău, în care ai încredere. Astfel, în cazul în care eşti implicat într-un accident de a cărui producere nu eşti vinovat, nu mai depinzi de asigurătorul RCA al celuilalt şofer, iar reparaţia mașinii se poate face direct pe RCA-ul tău.

Atenţie! Decontarea directă nu poate fi folosită pentru orice daună. Clauza de decontare directă poate fi utilizată doar în cazul accidentelor rutiere care îndeplinesc, cumulativ, condiţiile de mai jos:

 1. accidentele auto sunt produse pe teritoriul României;
 2. vehiculele implicate în accident sunt înmatriculate/înregistrate în România;
 3. prejudiciile sunt produse exclusiv vehiculelor;
 4. ambele vehicule implicate în accidentul auto au asigurare RCA valabilă la data evenimentului;
 5. nu au existat vătămari corporale.

Cu alte cuvinte, dacă eşti implicat într-un accident cu o altă maşină, nu a existat vreo persoană cu vătămări corporale şi nu eşti vinovat de producerea accidentului, ai opțiunea de a folosi clauza de decontare directă. Ţine cont, însă, că toate maşinile  trebuie să fie înmatriculate în România şi să aibă poliţă RCA valabilă. Altfel, trebuie să apelezi la RCA-ul șoferului vinovat pentru a-ți repara mașina.

Nu. Achiziţia serviciului este opţională pentru tine, ca asigurat, însă companiile de asigurare RCA sunt obligate să o oferteze.

Dacă vrei să cumperi şi clauza de decontare directă, fii atent să bifezi această opţiune (când cumperi online) sau să îi menţionezi acest lucru brokerului sau agentului tău de asigurare.

Da. Clauza de decontare directă presupune o primă suplimentară.

Costul clauzei de decontare directă poate fi diferit de la o companie de asigurări la alta. Conform legii, fiecare asigurător are dreptul de a-și stabili propriile tarife şi criterii pentru clauza de decontare directă (ex: tipul autovehiculului).

Prin urmare, dacă optezi pentru decontarea directă, poţi plăti în plus câteva zeci de lei sau, după caz, câteva sute de lei, pe lângă costul poliţei RCA.

Nu. Clauza de decontare directă poate fi achiziționată doar la momentul emiterii unei polițe RCA.

Atenţie! Clauza de decontare directă se atașează contractului de asigurare RCA încheiat pentru maşina ta.

În cazul în care cumperi online o poliță RCA, urmăreşte cu atenţie ca opţiunea de decontare directă să fie bifată în formularul online. Dacă apelezi la brokerul sau compania ta de asigurare, menţionează-le, la momentul emiterii poliței RCA, că doreşti să achiziţionezi şi serviciul de decontare directă. Cere detalii despre costul suplimentar pe care îl presupune acest serviciu.

Toate companiile de asigurare autorizate să emită polițe RCA sunt obligate prin lege să pună la dispoziţia clienţilor și serviciul de decontare directă.

Conform legii, poţi folosit serviciul de decontare directă doar  atunci când sunt întrunite o serie de condiții și doar pentru daunele survenite în urma unui accident rutier

O poliţă CASCO  îți protejează maşina pentru mult mai multe riscuri, acoperind, de exemplu:

 • accidente în trafic, indiferent că esti sau nu vinovat de producerea lor
 • accidente în cazul cărora nu sunt întrunite condițiile de utilizare a decontării directe
 • avarii accidentale produse exclusiv maşinii tale
 • incendiu, explozie, fenomene naturale – inundații, trăsnete, căderi accidentale de corpuri pe maşină
 • furturi (furtul mașinii sau numai al unor părți componente)
 • daune rezultate în urma unei tentative de furt
 • vandalism
 • alte riscuri

 

Da. Decontarea directă este valabilă atât pentru accidentele soluționate de Poliția Rutieră, cât și pentru cele soluționate prin constatare amiabilă.

Pentru a putea folosi efectiv decontarea directă, verifică mai întâi dacă sunt întrunite condițiile de utilizare si notifică asigurătorul tău RCA cu privire la producerea accidentului în termen de 5 zile lucrătoare.

Dacă nu sunt întrunite condițiile, adresează-te direct asigurătorului vehiculului vinovat.

Dacă acestea sunt întrunite, trebuie să îi furnizezi asigurătorului tău documentele de constatare a accidentului, fie că este vorba de procesul verbal întocmit de Poliția Rutieră sau de constatarea amiabilă. Prezintă-i informaţii cu privire la cauzele şi împrejurările producerii accidentului şi celelalte documente necesare instrumentării dosarului de daună. Asigurătorul va efectua constatarea daunelor și îți va detalia pașii următori.

TEST: Tu ştii cum să procedezi în caz de accident rutier? Răspunde la întrebări şi vezi ce punctaj obţii! Click aici ca să faci testul!

Legislația aplicabilă în ceea ce privește decontarea directă este Legea 132 din 31 mai 2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie, precum și Norma Autorității de Supraveghere Financiară Nr. 20/2017.

 

Aveţi alte întrebări despre decontarea directă şi nu aţi găsit răspunsul pe site? Nu ezitaţi să ne scrieţi!