Principii generale

De-a lungul vieții, fiecare dintre noi este expus la anumite riscuri, iar cea mai bună modalitate prin care te poți proteja împotriva acestora o reprezintă asigurarea. O companie de asigurări se angajează, în schimbul unei sume de bani (primă de asigurare), să te despăgubească în cazul în care, la un moment dat, se produc riscurile prevăzute în polița ta de asigurare (contractul încheiat cu compania de asigurări).

Indiferent de polița pe care o alegi, principiile de bază ale unei asigurări sunt aceleași: poliță, primă de asigurare, excluderi, franșiză, sumă asigurată, asigurător, perioadă asigurată. Vom încerca, folosind un limbaj cât mai accesibil, să te familiarizăm cu acești termeni. Accesează categoriile de mai jos și află mai multe detalii despre principiile generale ale asigurărilor.

Documentul emis de către compania de asigurări, care certifică încheierea unui contract de asigurare între societate și asigurat. Termenii și condițiile unei polițe pot diferi de la o companie de asigurări, la alta.

Suma de bani pe care tu o achiți asigurătorului (companiei de asigurări).

Acele riscuri care nu sunt acoperite de către asigurător. De aceea, atunci când cumperi o poliță de asigurare, trebuie să citești cu mare atenție excluderile.

Partea din despăgubire pe care o suporți tu, din propriul buzunar. Cu alte cuvinte, partea pe care nu o suportă societatea de asigurări.

Suma maximă pe care asigurătorul se angajează să o plătească la producerea riscului asigurat prin polița pe care ai încheiat-o.

Compania (societatea) de asigurări care, în schimbul primei de asigurare încasate de la asigurați, își asumă unul dintre următoarele aspecte: 1) răspunderea de a acoperi pagubele produse bunurilor asigurate pentru anumite calamități naturale sau accidente; 2) răspunderea de a plăti suma asigurată la un anumit eveniment intervenit în viața persoanelor asigurate; 3) răspunderea de a plăti o despăgubire pentru prejudiciul de care asiguratul răspunde, în condițiile legii, față de anumite persoane.

Perioada în care asigurătorul este răspunzător, conform clauzelor prevăzute în polița de asigurare, pentru acoperirea daunelor produse. Concret, perioada în care asigurarea ta este valabilă și în care, dacă se produce evenimentul asigurat, ai dreptul să primești o despăgubire, în baza contractului încheiat cu compania de asigurări.

Lasă un răspuns