Cum alegi cea mai bună poliță CASCO pentru mașina ta
Asigurarea CASCO, spre deosebire de polița RCA, nu este obligatorie, însă este la fel de importantă. Dacă asigurarea RCA acoperă pagubele produse terților, polița CASCO îți protejează propriul vehicul împotriva riscurilor la care este expus și a daunelor pe care le poate suferi, indiferent dacă ești sau nu responsabil de producerea acestora.
Pe cât de importantă este asigurarea CASCO (abrev. Casualty and Collision), pe atât de inspirată trebuie să fie personalizarea acestei polițe, pentru a răspunde perfect nevoilor tale. În alegerea și personalizarea poliței, trebuie să ții cont de mai mulți factori, pentru că detaliile fac diferența. La ce să fii atent când alegi o asigurare CASCO?
Studiază piața cu atenție și informează-te corect
Alegerea brokerului/companiei de asigurări este cel mai important pas al procesului de asigurare. Nu te grăbi, studiază cu atenție piața și gândește-te de două ori înainte să alegi. Este esențial să închei o poliță la o companie de asigurări cu care rezonezi.
La inspecția de risc, efectuată de broker sau reprezentantul asigurătorului, mașina trebuie să fie cât mai curată, iar condițiile de luminozitate, cât mai bune, pentru ca fotografiile realizate să fie cât mai clare. Astfel, daunele preexistente (care nu vor fi plătite) pot fi sesizate mai ușor și înregistrate în raport.
Riscurile acoperite de polița CASCO nu sunt acoperite și de polița RCA: avarii produse de accidente în trafic, incendiu, explozie, furt, etc. Personalizează-ți polița CASCO în funcție de nevoi și informează-te corect asupra excluderilor (riscuri și pagube neacoperite de polița CASCO, pe care asigurătorul nu le despăgubește).
Suma asigurată – valoarea la care este asigurată mașina prin polița CASCO -, este calculată pornind de la valoarea de nou, în funcție de varianta de echipare a mașinii, din care se scade coeficientul de uzură. Suma asigurată diferă de la un asigurător, la altul, în funcție de calculele specifice fiecărei companii.
Reîntregirea sumei asigurate garantează că, în ciuda daunelor suferite și achitate de asigurător, valoarea asigurată a mașinii revine mereu la cuantumul înscris în contractul CASCO. În funcție de asigurător, reîntregirea sumei asigurate poate presupune costuri suplimentare sau poate reprezenta un bonus.
Fii atent la ce cumperi, nu la cât plătești
Recomandată atât pentru a responsabiliza asiguratul, cât și pentru a ieftini asigurarea CASCO, franșiza -partea de daună pe care ar trebui să o suporte asiguratul -, este de mai multe tipuri: franșiză la daună totală și daune parțiale, franșiză fixă sau procentuală sau franșiză pe grupuri de riscuri: avarii, furt, vandalism, etc.
Un alt element extrem de important în alegerea unei polite CASCO este reprezentat de valoarea de nou. În cazul mașinilor noi, valoarea de nou este valoarea de factură sau valoarea obținută dintr-un catalog specializat în industria de asigurări: Eurotax, APIA, Schwacke, Nutz, DAT, etc.
Prima de asigurare (prețul poliței) este stabilită în funcție de mai mulți factori. Printre aceștia, acoperirile oferite, clauzele suplimentare, datele mașinii și ale proprietarului, etc. Costul diferă de la o companie la alta, dar prețul nu trebuie să fie singurul reper de luat în calcul, pentru că este mai important ce cumperi, nu cât plătești.
Colaborând cu o serie de service-uri auto, majoritatea companiilor de asigurări oferă clienților beneficiul decontării directe. Mai multe service-uri auto, mai multe șanse ca, în eventualitatea unui accident, să îți poți duce mașina la reparat în cel mai scurt timp și la o distanță cât mai mică de locul accidentului, într-un service ales de tine.
Aria de acoperire este esențială. O poliță CASCO poate oferi acoperiri doar pe teritoriul României sau, în funcție de opțiunile tale, și în străinătate. Extinderea teritorială a poliței CASCO diferă de la o companie, la alta și presupune costuri și acoperiri diferite. Informează-te corect și alege în consecință.
Asigură-te că înțelegi complet și corect contractul
Citește cu maximă atenție contractul pe care urmează să îl semnezi și asigură-te că înțelegi complet și corect condițiile de asigurare și clauzele, pentru a ști ce drepturi și obligații ai. De asemenea, ai grijă ca absolut toate datele înscrise în contract să fie corecte și păstrează chitanțele aferente plăților.
De obicei, plata integrală a primei de asigurare aduce și reduceri (5%, 10%, etc.). În funcție de asigurător, o poliță CASCO poate fi însoțită, cu sau fără costuri, de beneficii suplimentare precum: asistență rutieră continuă, mașină la schimb pe perioada reparației, transportul mașinii de la locul accidentului, la o unitate service, etc.
Plătește-ți primele de asigurare la timp și fii atent la data de expirare a poliței. De cele mai multe ori, companiile de asigurare oferă o perioadă de grație, după expirarea scadenței, dar nu vrei să riști să rămâi fără asigurare din cauza unei neglijențe. Fii un șofer responsabil, indiferent de vârstă.
Anii trec nu doar pentru tine, ci și pentru mașina ta, așa că, pe măsură ce trece timpul, revizuirea poliței de asigurare este, la rândul ei, o decizie extrem de importantă. Nevoile de acoperire se schimbă constant, iar asigurarea trebuie să răspundă permanent acestor nevoi.
Deși nu reprezintă o recomandare de bază, poți lua în calcul încheierea polițelor RCA și CASCO în același loc. Într-adevăr, polițele au acoperiri diferite și, implicit, răspund unor nevoi diferite, dar o companie de încredere poate oferi aceeași seriozitate și siguranță în ambele cazuri – atât RCA, cât și CASCO.