Blog

Nouă pași simpli pentru planificarea unei călătorii de neuitat

Să fim sinceri, fiecare dintre noi visează cu ochii deschiși la zilele de concediu și cei mai mulți și-au făcut deja planurile de vacanță. Dar câți dintre noi și-au făcut planurile așa cum trebuie? Pentru cei care încă nu au pus la punct toate detaliile, am întocmit un mic ghid, cu câțiva pași simpli de urmat (nu neapărat în ordinea prezentată de noi).

Stabilește bugetul și alege destinația

Primul pas în planificarea concediului îl reprezintă bugetul, element central, în jurul căruia orbitează mai mulți factori esențiali pentru o vacanță reușită. Odată stabilit bugetul pentru vacanță, e mai ușor să te gândești la destinație. Dacă tu consideri că un buget redus te obligă, într-o anumită măsură, să îți petreci concediul în țară, înseamnă că nu ți-ai făcut temele prea bine. Nu puține sunt destinațiile din afara României unde poți petrece o vacanță reușită cu un buget redus. Dimpotrivă.

Alegerea destinației, pasul următor în strategia ta de planificare a concediului, depinde, la rândul ei, de anumiți factori: dacă mergi singur sau însoțit de cineva, dacă vrei să te relaxezi la plajă sau să respiri aer de munte (sau, poate, ambele), dacă ai resurse pentru o vacanță prelungită sau pentru un city-break, etc. Indiferent de alegere, vei găsi, cu siguranță, destinația care să se încadreze în bugetul de care dispui. Chiar dacă acest lucru poate presupune să faci, la un moment dat, anumite sacrificii.

Mai multe informații, mai puține bagaje

Odată aleasă destinația, încearcă să afli cât mai multe despre zona respectivă. Nu subestima valoarea unui research serios, pentru a minimiza eventualele surprize mai puțin plăcute. Cât de departe este hotelul de aeroport și de principalele atracții? Ce mijloace de transport în comun ai la dispoziție? Este o destinație sigură sau trebuie să eviți anumite zone? Actualizate constant, alertele de călătorie emise de Ministerul Afacerilor Externe din România (MAE) sunt extrem de utile în astfel de momente.

Verifică prognoza meteo pentru perioada și zona în care vei călători și asigură-te că nu vei fi luat prin surprindere. Dacă sunt anunțate ploi, strecoară o umbrelă în bagaj. Dacă se anunță mai frig decât de obicei, ia cu tine și o jachetă. Încearcă, pe cât posibil, să călătorești cu cât mai puține bagaje: strictul necesar și câteva accesorii care s-ar putea dovedi utile și pe care nu vei fi nevoit să le cumperi atunci. Împachetează inteligent, mai ales atunci când te aventurezi într-un city-break.

Asigurarea de călătorie, protecția ta

În planificarea unei călătorii, e nevoie de atenție la absolut toate detaliile, iar asta înseamnă să iei în considerare și eventualele situații mai puțin plăcute care pot apărea: probleme de sănătate, anularea sau întârzierea zborului, pierderea bagajelor și/sau a documentelor, etc. Când călătorești în străinătate, o asigurare de călătorie este extrem de importantă, pentru că te protejează în cazul unor evenimente neprevăzute, fără a se limita la eventuale probleme de sănătate și tratamente medicale.

Cu alte cuvinte, o poliță de călătorie trebuie să fie una complexă, iar asigurarea Travel-Storno se încadrează, cu siguranță, în această categorie. Polița Travel-Storno acoperă multiple riscuri, din momentul planificării călătoriei și până la întoarcerea în țară: anularea sau întârzierea zborului, pierderea bagajelor, falimentul companiei aeriene sau orice alte riscuri care îți pot afecta călătoria, inclusiv cele care pot fi provocate de practicarea unor sporturi extreme.

Site-ul Totul despre Asigurări îți explică exact care sunt riscurile acoperite de o asigurare de călătorie, cum funcționează o astfel de poliță și ce avantaje îți oferă. În plus, importanța unei asigurări de călătorie reiese și din faptul că, pentru unele țări, o astfel de poliță este obligatorie. Este de datoria ca, înainte de plecare, să te informezi corect și complet cu privire la ce presupune călătoria ta într-o anumită țară, care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinești și legile pe care trebuie să le respecți.

Evită să ajungi victima unei infracțiuni

Dacă ai încheiat o asigurare de călătorie, nu înseamnă că poți lăsa garda jos, dimpotrivă. Trebuie să fii în continuare la fel de atent la tot ce se întâmplă în jurul tău, evitând să ajungi victima unei infracțiuni. Altfel, riști să rămâi fără acte, portofel, telefon și alte accesorii atrăgătoare pentru hoții de buzunare. Folosește cardul și bancomatele cu atenție și nu uita, înainte de plecare, să le spui prietenilor și/sau membrilor familiei care sunt planurile tale de concediu, pentru orice eventualitate.

Atunci când îți planifici călătoria, nu uita să faci copii după cele mai importante documente: pașaport, bilete de avion, rezervare la hotel, permis de conducere, asigurare de călătorie, etc. Ia aceste copii cu tine (dar nu uita, pe parcursul călătoriei, să le ții separat de documentele originale, pentru a evita să le pierzi pe toate în același timp) și, înainte să pleci, lasă un rând de documente acasă, unei persoane apropiate, pentru că nu se știe când și dacă vei avea nevoie de anumite informații.

Mai puține gadget-uri, mai multe amintiri

Încearcă, pe cât posibil, să te deconectezi o perioadă. Altfel, dacă atenția ta este captată mai degrabă de smartphone și social media, nu te vei bucura pe deplin de experiența unei călătorii în străinătate (și nu numai). Cât călătorești, bucură-te cât mai mult de ceea ce vezi și, apoi, odată întors acasă, poți distribui pe rețelele sociale toate fotografiile realizate în concediu. Nu toate amintirile pe care ți le creezi pot fi surprinse cu ajutorul camerei. Uneori, trebuie doar să te oprești, să asculți și să privești.

În plus, trebuie să înțelegi că, atunci când, în plin concediu, postezi pe rețelele sociale fotografii din vacanță, îți asumi un risc considerabil. În străinătate, unele companii de asigurare nu te despăgubesc dacă postezi pe rețelele sociale că ești în vacanță și îți este spartă locuința. Acestea consideră că, în momentul în care ai dezvăluit, prin fotografii sau informații postate pe rețelele sociale, că ești în concediu, ai comis o neglijență, cererea ta de despăgubire nefiind considerată întemeiată.

În final, o ultimă recomandare – aplicabilă, ce-i drept, atunci când nu este vorba de un city-break, ci, mai degrabă, de o vacanță prelungită. Odată întors acasă, e greu, știm cu toții, să reintri în ritmul de lucru și în rutina de dinaintea concediului, așa că, atunci când îți planifici vacanța, încearcă, pe cât posibil, să dai valoare și ultimei zile. Bucură-te de melancolia unui concediu reușit și, printre picături, ocupă-te și de treburile casnice, pentru a reintra – treptat, nu brusc -, în rutina unei zile obișnuite.

Tu ce sfaturi ai pentru o vacanță de vis?

Share this post