Blog

Luna Asigurarilor de Locuinte 2019

Descarca kit-ul de social media

Descarca brosura


Editia a VII-a a campaniei “Octombrie – Luna Asigurarilor de Locuinte” vorbeste, in premiera, si despre impactul schimbarilor climatice

Schimbarile climatice sunt un subiect de interes oriunde iti indrepti atentia. S-a atins punctul in care realizam ca acest aspect nu poate fi ignorat, indiferent de domeniul de interes sau cel in care iti desfasori activitatea, indiferent unde locuiesti si cum percepi, la nivel personal, aceste modificari climatice. 

Exceptie nu face, desigur, nici domeniul asigurarilor. Marile companii de modelare a riscurilor vorbesc de vreme buna de daunele ridicate pe care le provoaca producerea unor riscuri cauzate de schimbarile climatice. Dezastele naturale de proportii si fenomenele meteo iesite din comun nu mai sunt demult un fenomen rar. 

In Romania s-au produs in ultima vreme furtuni violente si fenomene de tipul tornadelor si nu numai in zone in care astfel de evenimente nu au existat niciodata. Explicatia specialistilor: modificarile climatice.

Gradul de acoperire prin asigurarea de locuinte, inca insuficient

Desi, in primele sase luni ale acestui an, s-a remarcat o usoara crestere, de circa 6% comparativ cu aceeasi perioada din 2018, a primelor brute subscrise pe segmentul asigurarilor de locuinte (obligatorii si facultative)*, gradul de acoperire al locuintelor din Romania este in continuare insuficient, situandu-se in jurul valorii de 20%.

Mai mult decat atat, desi numarul politelor in vigoare (obligatorii si facultative) din primul semestru al acestui an a fost de 3.226.790, in crestere usoara cu circa 2% (61.612 de contracte) fata de perioada similara a anului precedent, in ceea ce priveste despagubirile, volumul acestora s-a marit semnificativ. Conform datelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiara – ASF, valoarea totala a despagubirilor achitate de asiguratorii de locuinte a crescut cu 56% in primele 6 luni din 2019, pana la 47,07 milioane de lei, fata de S1 2018 (30,14 milioane lei).

Inundatii, incendii, cutremure, dar si… tornade

In Romania, locuintele sunt amenintate de o multitudine de riscuri. 

De exemplu, in primul semestru al acestui an, numarul interventiilor pentru limitarea/ inlaturarea efectelor inundatiilor a crescut cu 46% fata de aceeasi perioada din 2018, arata datele Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta – IGSU**: 3.227 de cazuri. In urma acestora, au fost distruse, avariate sau inundate 1.253 de locuinte, judetele cele mai afectate de acest tip de risc fiind Galati, Prahova si Mehedinti. 

In aceeasi perioada s-au inregistrat, de asemenea, 151 de cutremure de magnitudini mici si medii, 17 alunecari de teren, dar si 9.394 de incendii, dintre acestea 3.699 afectand locuinte**.

Tot in primele 6 luni ale anului 2019, la nivel national, au fost inregistrate si 10.901 de infractiuni de furt din locuinta, reprezentand o scadere cu 5,05% fata de aceeasi perioada a anului trecut (11.481)**. 

Dincolo de aceste aspecte, exista dovezi ca schimbarile climatice se manifesta si la nivelul tarii noastre, provocand, printre altele, fenomene meteorologice extreme***. Furtunile violente si fenomenele de tipul tornadelor, manifestate recent pe teritoriul tarii noastre, atrag atentia din ce in ce mai mult asupra acestui aspect, iar studiile stiintifice confirma faptul ca au loc modificari ale climei. De exemplu, intre 2010 – 2017 s-a observat o intensificare a fenomenelor hidrologice periculoase extreme, manifestate prin scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie si viituri rapide (flash floods) pe raurile mici, cu efecte severe de inundatii locale, conform INHGA. 

De asemenea, analize realizate la nivelul ANM arata o tendinta de crestere a temperaturilor in 3 din 4 anotimpuri, dar si modificari semnificative ale altor indicatori climatici, precum descresterea grosimii stratului de zapada si cresterea duratei maxime a valurilor de caldura.

* Conform datelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiara – ASF. Valoarea totala a subscrierilor din primele sase luni ale anului 2019 a fost de 246,92 milioane de lei, fata de 232,49 milioane de lei in S1 2018.

** Conform datelor care ne-au fost furnizate de IGSU si de IGPR

***Surse: ANM, INHGA

„Octombrie – Luna Asigurarilor de Locuinte” – despre asigurari si schimbarile climatice

In acest context, campaniile de informare privind rolul asigurarilor de locuinte si modul in care acestea pot oferi protectia financiara in fata riscurilor care ameninta casele romanilor raman mai actuale ca niciodata. 

Astfel, APPA – Asociatia pentru Promovarea Asigurarilor, cu sprijinul UNSAR – Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din RomaniaUNSICAR – Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania si PRBAR – Patronatul Roman al Brokerilor de Asigurare-Reasigurare desfasoara cea de-a VII-a editie a campaniei „Octombrie – Luna Asigurarilor de Locuinte”, reamintindu-le romanilor ca pot face ceva pentru siguranta locuintei lor, chiar si in fata unor dezastre de proportii.

Partenerii Strategici ai proiectului sunt PAID Romania – Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor NaturaleOMNIASIG VIG si GROUPAMA Asigurari. De asemenea, demersul este sustinut de EUROINS RomaniaALLIANZ-TIRIAC AsigurariUNIQA AsigurariDESTINE BrokerASIROM VIGGRAWE RomaniaGOTHAER Asigurari ReasigurariERGO AsigurariGrECo RomaniaGENERALI RomaniaEUROLIFE ERBGLOBASIG Broker, ASIGEST BrokerINTER Broker de AsigurareDAW Management Broker de AsigurareGARANTA AsigurariAON RomaniaVERASIG BrokerCONSULTANT AA si OTTO Broker in calitate de Parteneri.

Mesajele de informare ale campaniei sunt transmise catre publicul larg si cu sprijinul Partenerilor Media: RFI RomaniaAsiguropedia.ro, Revista BIZZiua Veche si SpatiulConstruit.ro.  

Mai mult decat atat, in acest an, in premiera, campania urmareste sa atraga atentia atat asupra schimbarilor climatice si a impactului acestora asupra locuintelor romanilor, cat si asupra masurilor pe care le pot lua acestia pentru a contribui la scaderea factorilor ce contribuie la schimbarile climatice (poluare, consum excesiv de energie etc.)

Ajuns la cea de-a saptea editie, proiectul include:

  • O ampla campanie nationala de informare si educare a populatiei cu privire la asigurarea locuintelor, avand la baza distributia de materiale informative;
  • Diseminarea mesajelor cu privire la necesitatea asigurarii locuintei printr-o campanie dedicata derulata prin mijloacele specifice social media;
  • Un eveniment dedicat riscurilor catastrofale si asigurarilor de locuinta: ICAR – Forumul International al Riscurilor Catastrofale.

Obiectivele campaniei nationale de informare „Octombrie – Luna Asigurarilor de Locuinte” includ:

  • Cresterea gradului de constientizare a romanilor cu privire  la pericolele la care le este expusa locuinta;
  • Informarea romanilor cu privire la  formele de protectie financiara pe care le ofera incheierea unei asigurari obligatorii sau facultative de locuinta;
  • Cresterea gradului de constientizare privind impactul indirect al schimbarilor climatice asupra sigurantei locuintei si riscurile generate de schimbarile climatice
  • Cresterea gradului de informare cu privire la masurile care pot fi luate pentru protejarea mediului si reducerea efectelor schimbarilor climatice

Cea de-a VII-a editie a proiectului „Octombrie – Luna Asigurarilor de Locuinte” se desfasoara intre 1 si 31 octombrie 2019.

Istoric

Conceptul „Octombrie – Luna Asigurarilor de Locuinte” a fost lansat, pentru prima data, in 2013 si reprezinta o ampla campanie de comunicare, cu multiple elemente, axate pe diseminarea de mesaje referitoare la importanta asigurarilor de locuinte.

De-a lungul anilor, utilitatea demersului a fost recunoscuta atat de asociatii si autoritati locale, cat si de institutii europene: „Octombrie – Luna Asigurarilor de Locuinte” a fost mentionata de EIOPA – Autoritatea Europeana pentru Asigurari si Pensii Ocupationale, intr-unul dintre cele mai importante documente oficiale pe care le realizeaza anual: Consumers Trends Report, atat in editia din decembrie 2015, cat si in cea din decembrie 2016. Campania a fost inclusa la capitolele „Sectorul Asigurarilor” – „Educarea financiara a consumatorilor” (2015), respectiv „Activitati de protectie a consumatorului desfasurate de entitati si autoritati nationale” („NCA Consumer Protection Activities”) (2016), recunoscandu-se, astfel, eforturile de informare si educare depuse de tara noastra.

De asemenea, aceasta a fost desemnata cea mai buna campanie de educatie in asigurari din 2013, in cadrul celei de-a treia editii a Conferintei Asiguratorilor din Romania, organizata anual de UNSAR, si a castigat distinctia „Cea mai buna campanie de responsabilitate sociala cu componenta educativa” in cadrul Galei EduFin a Premiilor in Educatie Financiara organizata de Autoritatea de Supraveghere Financiara – ASF in 2017.

Ai o intrebare pentru… RoboCasa? Primul chatbot care iti povesteste despre siguranta casei tale!

Vrei detalii despre asigurarile obligatorii sau facultative de locuinta sau niste sfaturi despre cum sa iti protejezi cat mai bine casa impotriva unor riscuri precum incendii, furturi si nu numai? Iti spune… RoboCasa! In cadrul campaniei „Octombrie – Luna Asigurarilor pentru Locuinte” a fost lansat primul chatbot care iti povesteste despre protectia casei tale!

Afla ce stie!

RoboCasa reprezinta o entitate tip AI-CASA 1.0 – Agent Inteligent Casa Automatizata care Stie Asigurari si ofera, in mod interactiv, informatii de baza despre cele doua tipuri de polite pe care romanii le pot incheia pentru protectia locuintei lor: polita PAD, respectiv asigurarea facultativa. De asemenea, RoboCasa ii ajuta, cu sfaturi practice, pe toti cei care vor sa isi protejeze cat mai bine casele de diversele riscuri care le ameninta constant. 

Chatbot-ul poate fi accesat pe pagina asigurarealocuintelor.ro/chat

JOC: Casa Morocanoasa are nevoie de ajutor!

Amenintata de riscuri, Casa Morocanoasa are nevoie ajutor din partea voastra! In cadrul campaniei „Octombrie – Luna Asigurarilor de Locuinte” va invitam la un joc online: ajutati-o pe Casa Morocanoasa sa se fereasca de pericole!

Din pacate, o casa este supusa diverselor riscuri, de la incendii si spargeri de locuinta pana la inundatii si cutremure. Jocul online atrage atentia asupra acestor pericole si reaminteste ca exista posibilitatea ca, la un moment dat, o casa sa nu mai poata fi tinuta in siguranta. Indiferent de scorul obtinut la final, va invitam sa accesati asigurarealocuintelor.ro sau sa cititi brosura campaniei  ca sa aflati mai multe despre cum sa va protejati locuinta cu o asigurare.

Click aici pentru a juca!

 Cum se joaca?

  1. Apasati pe butonul de Start de sub imagine ca sa incepeti jocul! (sau pe tasta ENTER)
  2. Trebuie sa o feriti pe Casa Morocanoasa de pericolele care cad!
  3. Click pe sagetile stanga/ dreapta de sub imagine sau pe sagetile stanga/ dreapta de pe tastatura ca sa va miscati.

Share this post