Blog

Luna Asigurarilor de Locuinte 2018

Descarca brosura

Descarca kit-ul campaniei

Asculta spotul radio

1 din 4 romani a uitat in priza un aparat care ar fi putut provoca un incendiu

Conform unui sondaj realizat in cadrul editiei din 2017 a campaniei nationale „Octombrie – Luna Asigurarilor de Locuinte”, 1 din 4 romani (27% dintre respondenti) a declarat ca i s-a intamplat sa uite in priza sau pornit un aparat care ar fi putut provoca un incendiu (fierul de calcat, resoul, caloriferul electric, aragazul etc.).

De asemenea, conform aceluiasi sondaj, 4 din 10 romani (41% dintre participanti) au declarat ca li s-a intamplat sa plece de acasa si sa uite usa de la intrare descuiata sau geamurile deschise larg. Nu in ultimul rand, intrebati daca au pierdut vreodata cheia de la casa, 36% dintre respondenti au afirmat ca li s-a intamplat acest lucru, 23% schimband incuietoarea dupa ce au pierdut cheia, iar 13% optand sa nu schimbe incuietorile.

Din pacate, indiferent de cat de mult incercam sa avem grija de locuinta noastra, o clipa de neatentie i se poate intampla oricui si poate avea, din pacate, consecinte severe atat pentru noi, cat si pentru vecinii nostri.

Riscurile care ameninta locuintele romanilor

In Romania, exista, in momentul de fata, 8,92 milioane de locuinte*, iar in fiecare zi acestea sunt expuse, inevitabil, diverselor riscuri care le-ar putea provoca pagube insemnate. Inundatiile, incendiile, alunecarile de teren, dar si furturile de bunuri din locuinta sunt doar cateva dintre exemple.

Crestere de 82% a interventiilor la inundatii in prima jumatate a anului 2018

In primele sase luni ale lui 2018, numarul interventiilor la inundatii a crescut semnificativ, cu 82% fata de perioada similara a anului precedent, arata datele Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta – IGSU. In primele sase luni ale acestui an, serviciile profesioniste pentru situatii de urgenta au intervenit in 2.208 cazuri pentru limitarea/ inlaturarea efectelor inundatiilor. Prin comparatie, pe intreg anul 2017, IGSU a intervenit in 1.768 de cazuri pentru limitarea sau inlaturarea efectelor inundatiilor.

In urma inundatiilor, in perioada ianuarie – iunie 2018 au fost distruse, avariate sau inundate 795 de locuinte. Printre judetele cele mai afectate, s-au regasit Bacau, Brasov, Calarasi, Caras-Severin, Covasna, Dambovita, Gorj, Harghita, Olt si Teleorman.

19 case pe zi, afectate de incendii in primele sase luni din 2018

In prima jumatate a acestui an, pe teritoriul Romaniei s-au inregistrat 10.990 de incendii, arata datele Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta – IGSU. Dintre acestea, 3.476 s-au manifestat la locuinte.

Principalele cauze generatoare de incendii la locuinte inregistrate in primele 6 luni ale anului 2018 au fost reprezentate de cosuri sau burlane de fum defecte sau necuratate (acestea provocand 1.225 de incendii – 35% din totalul acestora), instalatii electrice defecte sau improvizate (772 de incendii – 22%), mijloace de incalzire defecte, improvizate sau nesupravegheate (427 de incendii – 12%) si foc deschis (263 de incendii – 8%). De asemenea, 174 de incendii la locuinta (5%) au fost provocate si de actiuni intentionate, alte 149 de incendii (4% din total), de fumat, iar alte 147 (4%), de cenusa, jar si scantei provenite din sistemele de incalzire.

Alunecarile de teren – in crestere in 2018

Alunecarile de teren reprezinta unul dintre cele mai importante riscuri de dezastre naturale la care este expusa Romania. Numai in primul semestru din acest an, au fost afectate de alunecari de teren 82 de case la nivel national, in crestere considerabila fata de anul trecut. Prin comparatie, in 2017 3 locuinte au fost afectate de alunecari de teren.

63 de furturi din locuinte pe zi, in prima jumatate a anului

In primele 6 luni ale anului 2018, au fost sesizate, pe teritoriul tarii noastre, 11.481 de infractiuni de furturi din locuinte, in usoara scadere fata de aceeasi perioada din 2017, cand au fost sesizate 11.931 de astfel de infractiuni.

Pe de alta parte, la nivelul Capitalei, numarul furturilor inregistrate in ianuarie – iunie 2018 a fost in usoara crestere, fata de aceeasi perioada a anului precedent: in Bucuresti, in primul semestru al anului 2018, au fost sesizate 796 de infractiuni de furturi din locuinte, comparativ cu 736 in aceeasi perioada din 2017, au aratat datele IGPR.

Aproape 1 cutremur pe zi in primele 6 luni din 2018

In primele sase luni din 2018, au avut loc, pe teritoriul Romaniei, 146 de cutremure, cu intensitati cuprinse intre 2,1 si 4,6 grade pe scara Richter, conform datelor disponibile pe site-ul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului – INFP. Cele mai multe dintre acestea au fost inregistrate in zona seismica Vrancea.

Romania este, conform statisticilor, a treia cea mai expusa tara din Europa la riscul seismic, dupa Cipru si Grecia. Zonele urbane ar fi cele mai afectate in cazul unui astfel de dezastru natural. De altfel, se estimeaza ca, in cazul producerii unui seism similar celui din 4 martie 1977, valoarea pagubelor la nivelul zonelor afectate din Romania ar totaliza 6,6 miliarde de euro, din care doar 1,5 miliarde de euro daune asigurate.

Mai mult decat atat, in cazul unui seism de amploare, 75% din populatia tarii locuieste in zone ce ar putea fi afectate, se arata in proiectul Strategiei de consolidare si dezvoltare a Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) 2016-2025, publicat pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI). In document, se precizeaza faptul ca tara noastra „are o seismicitate ridicata, cu originea in zona Vrancea, in zonele subcarpatice si mai putin in partile de nord-vest si vest ale tarii. Edificatoare in acest sens sunt cutremurele majore care au avut loc in Romania si urmarile lor. Amintim cutremurul din 4 martie 1977, care a provocat 1.570 de morti, peste 11.300 de raniti, 35.000 de familii sinistrate si 32.900 de locuinte prabusite sau grav avariate.”

* potrivit datelor recensamantului populatiei si locuintelor publicate la finalul anului 2016 de catre INS – Institutul National de Statistica

Riscurile sunt IMPREVIZIBILE

Desi statisticile pot oferi o imagine de ansamblu a riscurilor care afecteaza locuintele, dar si vietile oamenilor, acestea nu pot contribui in niciun fel la stabilirea exacta a momentului in care un astfel de eveniment (sau mai multe) poate avea loc. Mai mult decat atat, exista situatii care nu au fost prevazute statistic si care se pot intampla.

Riscurile raman, din pacate, imprevizibile, si, tocmai de aceea, masurile de preventie pentru reducerea cat mai mult a aparitiei acestora, dar si masurile de protectie financiara care sa permita, tuturor celor afectati, sa o ia de la capat dupa un astfel de eveniment sunt extrem de importante.

In acest context, cea de-a sasea editie a campaniei „Octombrie – Luna Asigurarilor de Locuinte” le reaminteste romanilor ca pot face ceva pentru siguranta locuintei lor, chiar si in fata unor dezastre de proportii sau incidente pe care, oricat si-ar dori, nu le pot prevedea.

A VI-a editie a campaniei nationale de informare „Octombrie – Luna Asigurarilor de Locuinte”

Luna octombrie aduce, ca de fiecare data in ultimii ani, un proiect unic in piata asigurarilor din Romania: campania nationala de informare „Octombrie – Luna Asigurarilor de Locuinte”.

Campania nationala de informare este desfasurata de APPA – Asociatia pentru Promovarea Asigurarilor, cu sprijinul UNSAR – Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din RomaniaUNSICAR – Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania si PRBAR – Patronatul Roman al Brokerilor de Asigurare-Reasigurare.

Campania beneficiaza de sprijinul Partenerilor: PAID RomaniaOMNIASIG VIGGROUPAMAALLIANZ – TIRIAC AsigurariASIROM VIGGOTHAER Asigurari ReasigurariASITO KapitalGRAWE RomaniaEUROINS RomaniaCITY InsuranceMARSHAONGARANTAERGOEUROLIFE AsigurariDAW Management BrokerMILLENIUM Insurance BrokerGLOBASIG BrokerASIGEST BrokerLEADER Team BrokerOTTO BrokerVERASIG Broker si ARTS – Asociatia Romana pentru Tehnica de Securitate.

Mesajul este amplificat prin transmiterea sa de catre Partenerii Media: RFI RomaniaCasePractice.roRevista BIZMisiuneaCasa.roZiua VecheSpatiulConstruit.roSporulCasei.ro.  

Ajuns la cea de-a sasea editie, proiectul include:

  • O ampla campanie nationala de informare si educare a populatiei cu privire la asigurarea locuintelor, avand la baza distributia de materiale informative;
  • Diseminarea mesajelor cu privire la necesitatea asigurarii locuintei printr-o campanie dedicata derulata prin mijloacele specifice social media;
  • Un eveniment dedicat riscurilor catastrofale si asigurarilor de locuinta: ICAR – Forumul International al Riscurilor Catastrofale.

Obiectivele campaniei nationale de informare „Octombrie – Luna Asigurarilor de Locuinte” includ:

  • Cresterea gradului de constientizare a romanilor cu privire la pericolele la care le sunt expuse locuintele si la masurile practice pe care le pot lua pentru protectia caselor lor;
  • Informarea romanilor cu privire la formele de protectie financiara pe care le ofera incheierea unei asigurari obligatorii si/sau facultative de locuinta.

Cea de-a VI-a editie a proiectului „Octombrie – Luna Asigurarilor de Locuinte” se desfasoara intre 1 si 31 octombrie 2018.

Istoric

Conceptul „Octombrie – Luna Asigurarilor de Locuinte” a fost lansat, pentru prima data, in 2013 si reprezinta o ampla campanie de comunicare, cu multiple elemente, axate pe diseminarea de mesaje referitoare la importanta asigurarilor de locuinte.

De-a lungul anilor, utilitatea demersului a fost recunoscuta atat de asociatii si autoritati locale, cat si de institutii europene: „Octombrie – Luna Asigurarilor de Locuinte” a fost mentionata de EIOPA – Autoritatea Europeana pentru Asigurari si Pensii Ocupationale, intr-unul dintre cele mai importante documente oficiale pe care le realizeaza anual: Consumers Trends Report, atat in editia din decembrie 2015, cat si in cea din decembrie 2016. Campania a fost inclusa la capitolele „Sectorul Asigurarilor” – „Educarea financiara a consumatorilor” (2015), respectiv „Activitati de protectie a consumatorului desfasurate de entitati si autoritati nationale” („NCA Consumer Protection Activities”) (2016), recunoscandu-se, astfel, eforturile de informare si educare depuse de tara noastra.

De asemenea, aceasta a fost desemnata cea mai buna campanie de educatie in asigurari din 2013, in cadrul celei de-a treia editii a Conferintei Asiguratorilor din Romania, organizata anual de UNSAR, si a castigat distinctia „Cea mai buna campanie de responsabilitate sociala cu componenta educativa” in cadrul Galei EduFin a Premiilor in Educatie Financiara organizata de Autoritatea de Supraveghere Financiara – ASF in 2017.

Ai o intrebare pentru… RoboCasa? Primul chatbot care iti povesteste despre siguranta casei tale!

Vrei detalii despre asigurarile obligatorii sau facultative de locuinta sau niste sfaturi despre cum sa iti protejezi cat mai bine casa impotriva unor riscuri precum incendii, furturi si nu numai? Iti spune… RoboCasa! In cadrul campaniei „Octombrie – Luna Asigurarilor pentru Locuinte” a fost lansat primul chatbot care iti povesteste despre protectia casei tale!

Afla ce stie!

RoboCasa reprezinta o entitate tip AI-CASA 1.0 – Agent Inteligent Casa Automatizata care Stie Asigurari si ofera, in mod interactiv, informatii de baza despre cele doua tipuri de polite pe care romanii le pot incheia pentru protectia locuintei lor: polita PAD, respectiv asigurarea facultativa. De asemenea, RoboCasa ii ajuta, cu sfaturi practice, pe toti cei care vor sa isi protejeze cat mai bine casele de diversele riscuri care le ameninta constant. 

Chatbot-ul poate fi accesat pe pagina asigurarealocuintelor.ro/chat

JOC: Casa Morocanoasa are nevoie de ajutor!

Amenintata de riscuri, Casa Morocanoasa are nevoie ajutor din partea voastra! In cadrul campaniei „Octombrie – Luna Asigurarilor de Locuinte” va invitam la un joc online: ajutati-o pe Casa Morocanoasa sa se fereasca de pericole!

Din pacate, o casa este supusa diverselor riscuri, de la incendii si spargeri de locuinta pana la inundatii si cutremure. Jocul online atrage atentia asupra acestor pericole si reaminteste ca exista posibilitatea ca, la un moment dat, o casa sa nu mai poata fi tinuta in siguranta. Indiferent de scorul obtinut la final, va invitam sa accesati asigurarealocuintelor.ro sau sa cititi brosura campaniei  ca sa aflati mai multe despre cum sa va protejati locuinta cu o asigurare.

Click aici pentru a juca!

 Cum se joaca?

  1. Apasati pe butonul de Start de sub imagine ca sa incepeti jocul! (sau pe tasta ENTER)
  2. Trebuie sa o feriti pe Casa Morocanoasa de pericolele care cad!
  3. Click pe sagetile stanga/ dreapta de sub imagine sau pe sagetile stanga/ dreapta de pe tastatura ca sa va miscati.

Share this post