Blog

Luna Asigurărilor de locuințe 2022

Luna Asigurarilor de Locuinte 2022

In primele 6 luni ale anului in curs, la nivelul national, au fost inregistrate 7.669 de infractiuni de furt din locuinte, conform datelor Inspectoratului General al Politiei Romane – IGPR.

Autorii de furturi din locuinte ce actioneaza prin escaladarea ferestrelor imobilelor vizeaza cai de acces facile, fapt ce poate duce la o vulnerabilitate mai ridicata a imobilelor situate la etaje inferioare sau la ultimul etaj al unei cladiri, au atras atentia reprezentantii IGPR. Pe linia furturilor din locuinte comise prin efractie, principalele modalitati folosite de autori sunt fortarea cailor de acces (usi sau geamuri) si escaladare. 

Datele IGSU – Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta arata ca, in primele sase luni ale acestui an, s-au inregistrat, la nivel national, 27.483 de incendii, dintre care 4.195 s-au manifestat la locuinte. 

Principalele cauze generatoare de incendii la locuinte in primul semestru din 2022 au inclus: cosuri de fum defecte sau necuratate (40%), instalatii electrice defecte sau improvizate (19%), mijloace de incalzire defecte, improvizate sau nesupravegheate (12%) si fumatul (9%). 

De asemenea, din cele 4.195 de incendii manifestate la locuinte, 3.605 au afectat locuinte de tip unifamilial (case de locuit) si 590 le-au afectat pe cele de tip multifamilial (locuinte in blocuri de locuit). 

Cele mai multe incendii la locuinte au fost inregistrate in lunile ianuarie (1.072) si martie (993), iar judetele cele mai afectate au fost Bucuresti – Ilfov (295), Suceava (259), Bacau (223) si Prahova (195), au aratat datele IGSU. 

In ceea ce priveste inundatiile, in primele 6 luni ale anului s-a intervenit in 348 de cazuri pentru limitarea/ inlaturarea efectelor inundatiilor, judetele cele mai afectate de acest tip de risc fiind Bucuresti – Ilfov (65), Dolj (32), Prahova (25) si Hundeoara (24). In comparatie cu perioada similar a anului trecut, se constata o scadere cu 71% a numarului interventiilor pentru limitarea/ inlaturarea efectelor inundatiilor.  

O analiza a datelor disponibile pe site-ul INFP – Institutul National pentru Fizica Pamantului releva ca, in prima jumatate a acestui an, au avut loc 151 de seisme pe teritoriul Romaniei, cu magnitudini cuprinse intre 2 si 4,7 grade pe scara Richter.  

Chiar daca majoritatea cutremurelor au fost inregistrate in zona seismica Vrancea, au existat seisme si in Dobrogea, Muntenia, Moldova, Banat sau Crisana. Cele mai multe au avut loc in luna iunie (29). 

„Luna Asigurarilor de Locuinte” vorbeste despre riscurile care ameninta locuintele romanilor si despre protectia financiara  

Pentru al X-lea an consecutiv, campania nationala de informare „Luna Asigurarilor de Locuinte” le reaminteste romanilor de importanta asigurarii propriei case. Astfel, pe intreaga durata a lunii octombrie, informatiile de baza despre rolul si beneficiile asigurarilor de locuinte vor fi transmise alaturi de cele mai importante detalii pe care romanii trebuie sa le cunoasca despre riscurile care le ameninta casele si despre ce pot face pentru a reduce cat mai mult aparitia si efectele acestora. 

Obiectivele proiectului includ: 

  • Cresterea gradului de constientizare a romanilor cu privire la pericolele la care le este expusa locuinta 
  • Informarea romanilor cu privire la formele de protectie financiara pe care le ofera incheierea unei asigurari obligatorii sau facultative de locuinta 
  • Informarea romanilor cu privire la masurile de siguranta pe care le pot lua pentru a reduce aparitia acestor riscuri si, daca apar, pentru a se proteja financiar de impactul lor

Campania „Luna Asigurarilor de Locuinte” este initiata de APPA – Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor si se desfasoara cu sprijinul PAID Romania, UNSAR – Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania, FGA – Fondul de Garantare a Asiguratilor si UNSICAR – Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania. 

De asemenea, proiectul este realizat cu sprijinul Partenerilor EUROINS Romania, ALLIANZ-TIRIAC Asigurari, OMNIASIG VIG, ASIROM VIG, PRO FIDUCIARIA, GRAWE Romania, GROUPAMA Asigurari, DESTINE Broker, GENERALI Romania, SIGNAL IDUNA Asigurari, GARANTA Asigurari, INTER Broker, RENOMIA SRBA Insurance Broker, GLOBASIG Broker, LION Broker, STELLAR RE, FDA – Fabrica de Asigurari, CAMPION Broker, PRESTIGE Broker, ASITO Kapital, DAW Management Broker, MILLENIUM Insurance Broker, HOBBIT Broker si ASIGEST Broker. 

Mesajele de informare ale campaniei sunt transmise catre publicul larg si cu sprijinul Partenerilor Media RFI Romania, Revista BIZ si ziuaveche.ro. 

Istoric 

Conceptul „Octombrie – Luna Asigurarilor de Locuinte” a fost lansat, pentru prima data, in 2013 si reprezinta o ampla campanie de comunicare, cu multiple elemente, axate pe diseminarea de mesaje referitoare la importanta asigurarilor de locuinte. 

De-a lungul anilor, utilitatea demersului a fost recunoscuta atat de asociatii si autoritati locale, cat si de institutii europene: „Octombrie – Luna Asigurarilor de Locuinte” a fost mentionata de EIOPA – Autoritatea Europeana pentru Asigurari si Pensii Ocupationale, intr-unul dintre cele mai importante documente oficiale pe care le realizeaza anual: Consumers Trends Report, atat in editia din decembrie 2015, cat si in cea din decembrie 2016. Campania a fost inclusa la capitolele „Sectorul Asigurarilor” – „Educarea financiara a consumatorilor” (2015), respectiv „Activitati de protectie a consumatorului desfasurate de entitati si autoritati nationale” („NCA Consumer Protection Activities”) (2016), recunoscandu-se, astfel, eforturile de informare si educare depuse de tara noastra. 

De asemenea, aceasta a fost desemnata cea mai buna campanie de educatie in asigurari din 2013, in cadrul celei de-a treia editii a Conferintei Asiguratorilor din Romania, organizata anual de UNSAR, si a castigat distinctia „Cea mai buna campanie de responsabilitate sociala cu componenta educativa” in cadrul Galei EduFin a Premiilor in Educatie Financiara organizata de Autoritatea de Supraveghere Financiara – ASF in 2017.

Brosura campaniei a ajuns in peste 800 de locatii din tara

Mii de brosuri ale campaniei nationale de informare ” Luna Asigurarilor de Locuinte” au ajuns la romani in toata tara, prin intermediul Partenerilor campaniei, precum si al brokerilor si agentilor care sustin importanta asigurarilor de locuinte si care au solicitat flyere pe care sa le distribuie clientilor lor! Astfel, toti cei care inteleg importanta asigurarilor de locuinte si au dorit sa isi vada numele in „Hall of Fame” au solicitat un pachet gratuit de brosuri pe care sa le distribuie clientilor din zona lor. In total, brosura este disponibila in peste 800 de locatii din intreaga tara. In acest an, in „Hall of Fame” au intrat urmatorii brokeri si agenti din intreaga tara, carora le multumim:

Ai o intrebare pentru… RoboCasa? Primul chatbot care iti povesteste despre siguranta casei tale!

Vrei detalii despre asigurarile obligatorii sau facultative de locuinta sau niste sfaturi despre cum sa iti protejezi cat mai bine casa impotriva unor riscuri precum incendii, furturi si nu numai? Iti spune… RoboCasa! In cadrul campaniei „Octombrie – Luna Asigurarilor pentru Locuinte” a fost lansat primul chatbot care iti povesteste despre protectia casei tale!

Afla ce stie!

RoboCasa reprezinta o entitate tip AI-CASA 1.0 – Agent Inteligent Casa Automatizata care Stie Asigurari si ofera, in mod interactiv, informatii de baza despre cele doua tipuri de polite pe care romanii le pot incheia pentru protectia locuintei lor: polita PAD, respectiv asigurarea facultativa. De asemenea, RoboCasa ii ajuta, cu sfaturi practice, pe toti cei care vor sa isi protejeze cat mai bine casele de diversele riscuri care le ameninta constant. 

Chatbot-ul poate fi accesat pe pagina totuldespreasigurari.ro

Share this post