Blog

Luna Asigurarilor de Locuinte 2017

Descarca brosura

Riscurile care ameninta locuintele din Romania

In Romania exista, in momentul de fata, 8,92 milioane de locuinte*, iar in fiecare zi acestea sunt expuse, inevitabil, diverselor riscuri care le-ar putea provoca pagube insemnate.

69 de furturi din locuinte pe zi**

In anul 2016, la nivel national, au fost sesizate 25.362 de infractiuni de furt din locuinta, 13.781 fiind din mediul urban si 11.567 in mediul rural, arata datele Inspectoratului General al Politiei Române. De asemenea, in primele 6 luni ale acestui an, au avut loc 11.931 de furturi din locuinte, 6.334 fiind in mediul urban si 5.591 in mediul urban.

12 case pe zi afectate de inundatii**

In 2016, serviciile profesioniste pentru situatii de urgenta au intervenit in 5.955 de cazuri pentru limitarea/ inlaturarea efectelor inundatiilor, in urma acestora fiind afectate 4.548 de locuinte, arata datele Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta – IGSU. Numarul acestora a fost mai mare comparativ cu 2015 cand, in urma celor 939 misiuni pentru inlaturarea efectelor meteorologice periculoase (inundatii), au fost afectate 3.250 de locuinte de pe teritoriul Romaniei.

In ceea ce priveste situatia din primele sase luni ale anului 2017, echipele IGSU au fost implicate in 1.215 urgente destinate limitarii si inlaturarii consecintelor fenomenelor meteorologice periculoase, 389 de case din Romania fiind afectate de inundatii in aceasta perioada.

18 case pe zi afectate de incendii**

Conform datelor Inspectoratului General Pentru Situatii de Urgenta – IGSU, in 2016 au avut loc, in Romania, 27.804 incendii, dintre acestea 6.803 manifestandu-se la locuinte. De asemenea, in primele sase luni din 2017, din totalul de 16.538 de incendii inregistrate la nivel national, 3.840 au afectat locuinte, arata IGSU.

In ceea ce priveste cauzele care au condus la aparitia incendiilor in primele 6 luni din 2017, cele mai multe astfel de incidente au fost provocate de cosuri sau burlane de fum defecte sau necuratate (40% – in total 1.547 de incendii), urmate apoi de instalatii electrice defecte sau impotrivzate (19% – 740 de cazuri), dar si de mijloace de incalzire defecte, improvizate sau nesupravegheate (12% – 443 de incendii).

1 cutremur la 2 zile***

Dincolo de amenintari precum cele prezentate anterior, tara noastra mai este expusa unui risc important, ale carui consecinte ar putea fi devastatoare: Romania este, conform statisticilor, a treia cea mai expusa tara din Europa la riscul seismic, dupa Cipru si Grecia. Zonele urbane ar fi cele mai afectate in cazul unui astfel de dezastru natural. De altfel, se estimeaza ca in cazul producerii unui seism similar celui din 4 martie 1977, valoarea pagubelor estimate la nivelul zonelor afectate din Romania ar totaliza 6,6 miliarde euro, din care doar 1,5 miliarde euro daune asigurate.

Mai mult decat atat, in cazul unui seism de amploare, 75% din populatia tarii locuieste in zone ce ar putea fi afectate, se arata in proiectul Strategiei de consolidare si dezvoltare a Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) 2016-2025, publicat pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI). In document se precizeaza faptul ca tara noastra „are o seismicitate ridicata, cu originea in zona Vrancea, in zonele subcarpatice si mai putin in partile de nord-vest si vest ale tarii. Edificatoare in acest sens sunt cutremurele majore care au avut loc in Romania si urmarile lor. Amintim cutremurul din 4 martie 1977, care a provocat 1.570 de morti, peste 11.300 raniti, 35.000 familii sinistrate si 32.900 locuinte prabusite sau grav avariate.”

Conform datelor disponibile pe site-ul INFP – Institutul National pentru Fizica Pamantului, in anul 2015 au fost inregistrate pe teritoriul Romaniei 275 de cutremure de magnitudini mici si medii. Dintre acestea, 90,5% au fost raportate in Zona seismica Vrancea.

* potrivit datelor recensamantului populatiei si locuintelor publicate la finalul anului 2016 de catre INS – Institutul National de Statistica

**potrivit datelor pentru anul 2016

***potrivit datelor pentru anul 2015

Riscurile sunt IMPREVIZIBILE

Desi statisticile pot oferi o imagine de ansamblu a riscurilor care afecteaza locuintele, dar si vietile oamenilor, acestea nu pot contribui in niciun fel la stabilirea exacta a momentului in care unul (sau mai multe) astfel de evenimente pot avea loc. Mai mult decat atat, exista situatii care nu nu au fost prevazute statistic si care se pot intampla. Un exemplu ar putea fi uraganele Irma si Harvey din Statele Unite – prima data de cand se fac masuratori cand doua uragane de categorie 4 ajung pe teritoriul SUA in acelasi an – , dar si furtuna neasteptat de puternica care a avut loc in vestul Romaniei in luna septembrie 2017 si a lasat in urma victime si pagube materiale.

Riscurile raman, din pacate, imprevizibile, si tocmai de aceea, masurile de preventie pentru reducerea cat mai mult a aparitiei acestora, dar si masurile de protectie financiara care sa permita, tuturor celor afectati, sa o ia de la capat dupa un astfel de eveniment, sunt extrem de importante. In acest context, a cincea editie a campaniei „Octombrie – Luna Asigurarilor de Locuinte”, le reaminteste romanilor ca pot face ceva pentru siguranta locuintei lor, chiar si in fata unor dezastre de proportii sau incidente pe care, oricat si-ar dori, nu le pot prevedea.

A V-a editie a campaniei nationale de informare „Octombrie – Luna Asigurarilor de Locuinte”

Luna octombrie aduce, ca de fiecare data in ultimii ani, un proiect unic in piata asigurarilor din Romania: campania nationala de informare „Octombrie – Luna Asigurarilor de Locuinte”.

Ajuns deja la cea de-a cincea editie, proiectul include:

  • O ampla campanie nationala de informare si educare a populatiei cu privire la asigurarea locuintelor avand la baza distributia de materiale informative;
  • Diseminarea mesajelor cu privire la necesitatea asigurarii locuintei printr-o campanie dedicata derulata prin mijloacele specifice social media;
  • Un eveniment dedicat riscurilor catastrofale si asigurarilor de locuinta: ICAR – Forumul International al Riscurilor Catastrofale.

Obiectivele campaniei nationale de informare „Octombrie – Luna Asigurarilor de Locuinte” includ:

  • Cresterea gradului de constientizare a romanilor cu privire la pericolele la care le este expusa locuinta;
  • Informarea romanilor cu privire la formele de protectie financiara pe care le ofera incheierea unei asigurari obligatorii sau facultative de locuinta.

Conceptul „Octombrie – Luna Asigurarilor de Locuinte” a fost lansat, pentru prima data, in 2013 si reprezinta o ampla campanie de comunicare, cu multiple elemente, axate pe diseminarea de mesaje referitoare la importanta asigurarilor de locuinte.

De-a lungul anilor, utilitatea demersului a fost recunoscuta atat de asociatii si autoritati locale, cat si de institutii europene: „Octombrie – Luna Asigurarilor de Locuinte” a fost mentionata de EIOPA – Autoritatea Europeana pentru Asigurari si Pensii Ocupationale, intr-unul dintre cele mai importante documente oficiale pe care le realizeaza anual: Consumers Trends Report (decembrie 2015). Campania a fost inclusa la capitolul „Sectorul Asigurarilor” – „Educarea financiara a consumatorilor”, recunoscandu-se, astfel, eforturile de informare si educare depuse de tara noastra.

De asemenea, aceasta a fost desemnata cea mai buna campanie de educatie in asigurari din 2013, in cadrul celei de-a treia editii a Conferintei Asiguratorilor din Romania, organizata anual de UNSAR, si a castigat distinctia „Cea mai buna campanie de responsabilitate sociala cu componenta educativa” in cadrul Galei EduFin a Premiilor in Educatie Financiara organizata de Autoritatea de Supraveghere Financiara – ASF in 2017.

Cea de-a V-a editie a proiectului „Octombrie – Luna Asigurarilor de Locuinte” se desfasoara intre 1 si 31 octombrie 2017.

JOC: Casa Morocanoasa are nevoie de ajutor!

Amenintata de riscuri, Casa Morocanoasa are nevoie ajutor din partea voastra! In cadrul campaniei „Octombrie – Luna Asigurarilor de Locuinte” va invitam la un joc online: ajutati-o pe Casa Morocanoasa sa se fereasca de pericole!

Din pacate, o casa este supusa diverselor riscuri, de la incendii si spargeri de locuinta pana la inundatii si cutremure. Jocul online atrage atentia asupra acestor pericole si reaminteste ca exista posibilitatea ca, la un moment dat, o casa sa nu mai poata fi tinuta in siguranta. Indiferent de scorul obtinut la final, va invitam sa accesati asigurarealocuintelor.ro sau sa cititi brosura campaniei  ca sa aflati mai multe despre cum sa va protejati locuinta cu o asigurare.

Click aici pentru a juca!

 Cum se joaca?

  1. Apasati pe butonul de Start de sub imagine ca sa incepeti jocul! (sau pe tasta ENTER)
  2. Trebuie sa o feriti pe Casa Morocanoasa de pericolele care cad!
  3. Click pe sagetile stanga/ dreapta de sub imagine sau pe sagetile stanga/ dreapta de pe tastatura ca sa va miscati.

Share this post